prej / potem M. T.

PREJ:

Trenutno sem v življenju precej izgubljena. Po rojstvu dveh otrok, ki zdaj več nista čisto mini, se sprašujem, kaj je moj smisel, kaj sploh želim v življenju početi. Nezadovoljna sem s svojo službo in delovnimi pogoji, želim si nekaj drugega, pa v bistvu sploh ne vem, kaj. Vem, česa ne bi in kaj pogrešam. Ne vem pa, v katero smer naj grem in kje naj se lotim sprememb. In potem dnevi kar minevajo, sprotne skrbi in obremenjenost vsakdana in čas mineva, jaz pa sem na isti točki (karierno, jaz kot ženska).

Rada bi bila še bolj samozavestna in oddajala zadovoljno fit energijo. Kakšno oprijeto oblačilo več bi lahko oblekla. Čeprav sem »suha«, imam področje okoli trebuha, ki ga malce zakrijem ali znam stlačiti v primerna oblačila, da ni tako viden.

POTEM:

Opazila sem še večjo zavzetost in trud, da se redno gibljem in vztrajam na vadbi vsak dan.

Zaradi usklajevanja obveznosti, slabega počutja ali družinskega ritma je bilo kakšen dan nemogoče vaditi (npr. sem sla z otrokom spat, sicer pa med tednom zmeraj vadim zvečer, ko otroka zaspita), vendar sem se vsakič potrudila, da sem kasneje med tednom vadbo nadoknadila. Tako sem enkrat ali dvakrat tedensko odvadila dve vadbi dnevno. Tudi druge vrste gibanja (npr. sprehod, kolesarjenje) sem doživljala kot nek dodatek inbed vadbam in se še bolj zavedala, da s tem krepim svojo kondicijo, tudi če ni neka usmerjena vadba. Nekako bolj čutim telo med gibanjem, bolj se zavedam moči svojega telesa, mišic in gibov. Pri hrani pa sem opazila, da sem jedla malce bolj zavedno, da ni bil to čisti avtomatizem in velikokrat samo »basanje« s hrano. Večkrat sem opazila, da sem se najedla in da ne rabim dodatne porcije samo iz navade ali nekega občutka, da se moram najesti do več kot sitega.

Inbed vadba mi daje občutek, da naredim nekaj dobrega zase, za svoje telo, za svoje zdravje, za svojo prihodnost. Kot neka investicija vase. Opazila sem, da mi da inbed vadba več kot samo gibanje nasploh, saj sem bolj motivirana, ko delam ob vodeni vadbi, obenem pa si jo lahko prilagodim po lastnih željah in zmožnostih (trajanje, intenzivnost, ljubši pripomočki itd.). Moj seznam priljubljenih vadb je čisto predolg, hehe.

Želim tudi otrokoma dati dober zgled, da si je koristno vzeti čas za vadbo ter se potruditi tudi, ko se ti ne ljubi in vztrajati, vztrajati. Otroka zelo zanima moja vadba, med vikendom jo spremljata in tudi sama »vodita tako kot Klara« in kažeta najrazličnejše gibe. Zelo ju je zanimalo tudi sodelovanje v nagradni igri, spremljali sta, ko me je mož slikal, in veliko spraševali. Razložila sem jima, da bom sodelovala in kako močno si želim, da bi bila izbrana.

Da moram odgovoriti na nekaj vprašanj, kako vadba dobro vpliva na moje počutje, in slikati svoje mišice in moj otrok je komentiral, da bom poslala svoje ljubke mišice. Govoriti o telesu na pozitiven način, v luči tega, kar zmore, kaj nam da, obenem pa še ta mentalna sprememba zadaj, odnos do telesa, skrb zase, ti pogovori z njima so mi zelo dragoceni. Tudi temu želim v prihodnosti dati še več poudarka.